τεχνητή νοημοσύνη μαρία χαλκιά digital routes.

Τεχνητή Νοημοσύνη. Σύμμαχος ή Απειλή;

Γράφει η Μαρία Ι. Χαλκιά

Σύμβουλος Ηλεκτρονικού Εμπορίου & Πιστοποιημένη Επαγγελματίας από την Google. 

Ιδρύτρια της Digital Routes 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας νέος όρος που έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως και κυρίως από Αμερικανικές Eταιρίες βλ. Google, της οποίας ο CEO Soundar Pichai είχε ανακοινώσει εδώ και αρκετά χρόνια ότι τα στελέχη της δουλεύουν πάνω σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να πετύχουν ένα όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. (Λίγοι μόνο μήνες που ανακοινώθηκε ο Bard)

Πιο συγκεκριμένα όμως: 

Τι εννοούμε όταν λέμε Τεχνητή Νοημοσύνη; 

Σύμφωνα με τον ορισμό της wikipedia “Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κλπ.”

Έτσι λοιπόν, οι έρευνες έχουν προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία, μετασχηματίζοντας διάφορους κλάδους και τεχνολογίες που θα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία μόλις πριν από λίγα χρόνια. Το θαύμα εδώ είναι ότι η πρόοδος στα επόμενα 10 χρόνια θα καθιστά ασήμαντη την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια!! 

Επειδή το πεδίο ανάλυσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι αναξάντλητο θα αναφερθώ επιφανειακά στα οφέλη που θα επιφέρει σε 4 βασικούς πυλώνες που θεωρώ αρκετά σημαντικούς και 1 συμπέρασμα που υπήρξε το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα ποτέ για την τεχνολογία και τις δυνατότητες της. 

Οι πυλώνες αυτοί είναι: 

Γεωπολιτικοί:

Η γρήγορη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες της εξουσίας. Για παράδειγμα, η Κίνα στοχεύει να ηγηθεί στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη, επενδύοντας δισεκατομμύρια για να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει το ίδιο στρατηγικά σημαντική όπως και τα πυρινικά όπλα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να προκαλέσει παγκόσμιες εντάσεις με την αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των οικονομιών και των αγορών εργασίας σε διάφορες χώρες.

Υγεία:

Η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ευρέως αποδεκτή στη διάγνωση ασθενειών, στην εξατομικευμένη θεραπευτική μέθοδο, στη ρομποτική χειρουργική και στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Οι “AI γιατροί” θα διαγνώσκουν τις ασθένειες με υπερακρίβεια και θα προτείνουν εξατομικευμένες επιλογές θεραπείας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει επίσης την γρήγορη ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την απόκτηση εισαγωγικών στοιχείων για την γήρανση και την μακροζωία. Τα απομακρυσμένα νησιά θα έχουν τον δικό τους “AI γιατρό” έτσι οι κάτοικοι δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται για απλές εξετάσεις. Ποτέ όμως ένας καλά καταρτισμένος γιατρός δεν θα μπορέσει να υποκατασταθεί από κανένα “AI γιατρό”

Μόρφωση-Εκπαίδευση: 

Στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέπει εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη εκπαίδευση βασισμένη στις ανάγκες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντα και τον ρυθμό μάθησης του μαθητή. Έξυπνα συστήματα εκπαίδευσης θα συμπληρώνουν τους ανθρώπινους δασκάλους. Η εκπαίδευση θα είναι ένα εφόδιο το οποίο θα εμπλουτίζουμε για όλη μας τη ζωή αντί να επικεντρώνεται σε μορφές όπως βαθμοί τετραμήνου, “παπαγαλία,” πτυχίο ενός πανεπιστημίου/κολλεγίου. 

Επαγγέλματα του μέλλοντος:

Οι εξελίξεις στα δίκτυα και την υπολογιστική ισχύ θα επιτρέψουν στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να έχουν γενική, πολυλειτουργική νοημοσύνη που θα αντιστοιχεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Θα εμφανιστούν συστήματα που μπορούν να πραγματοποιούν σύνθετη λήψη αποφάσεων, σκέψη, επίλυση προβλημάτων και ακόμη δημιουργικότητα σε ανθρώπινα επίπεδα. 

Πολλές θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει καθήκοντα, ενώ νέες θέσεις εργασίας, θα εμφανιστούν για την εκπαίδευση, εξήγηση και επίβλεψη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Να σημειώσω εδώ ότι τα επαγγέλματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα αφορούν τους οδηγούς, τους εργάτες στα εργοστάσια, τους γραμματείς, τους τηλεφωνητές, τους λογιστές και τους ιατρικούς διαγνώστες. 

Ολοκληρώνοντας την σύντομη ανάλυση μου για τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, θέλω να συμπληρώσω εδώ μία φράση από την ομιλία του κου Θάνου Φαλάγγα, Διευθυντή Marketing της Cosmote. Το 2019 στο συνέδριο #GrowYourBusiness που διεξήχθει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και είχα την τύχη να παρακολουθήσω. 

Είχε σημειώσει ότι όση τεχνολογία και αν παράξει ο άνθρωπος, όσο εξελιγμένα συστήματα και αν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε, κανένα ρομπότ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος είναι ένα μυστήριο και εκεί εμπεριέχεται η έννοια του Θεού!  Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 2% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου του, φανταστείτε λοιπόν πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας!

Άρα, το πραγματικό μυστικό για την κατάκτηση αυτής της δύναμης, είναι η καλλιέργεια της γνώσης!

Comments are closed.